Mavi Deniz Tavşanı (Glaucus atlanticus) Garip Canlılar #1

Ocak 13, 2020 0 Comments A+ a-

Glaucidae familyasının orta büyüklükte bir deniz salyangozu türüdür. Mavi deniz salyangozu, Mavi okyanus salyangozu, Mavi ejderha veya Deniz kertenkelesi olarak da bilinir. 
6 cm boyundadır, bütün okyanuslarda ve ılıman tropikal sularda görülebilir. Diğer türleri avlayarak beslenebileceği gibi, yamyamlık yaparak kendi türlerini de avlayıp beslenebilirler. 
Karınlarındaki gaz kesecikleri sayesinde su yüzeyinde yüzeysel olarak durabilmektedirler. Ve okyanusun yüzeyinden derinliklerine kadar yüzebilirler.
Kollarının süslü olması hem yüzen hem de uçan avcılardan korunmasına yarar. Bu kamuflaj türüne “karşı gölgeleme” denir. Alt yüzeyi ise grimsidir. Bu da su yüzeyinin rengine uyum sağlayarak aşağıdan gelecek avcılara karşı koruma sağlar. Diğer özelliği ise son derece zehirli olan hidrozoalarla beslenirler. Fakat G. atlanticus ve diğer deniz salyangozları bu canlıları kendine zarar vermeden bu zehirli hücreleri yutarlar. Bu zehirli hücrelerden nasıl korunduğu konusu kesin olmamakla birlikte, salgılanan koruyucu bir mukus sayesinden olduğu düşünülmektedir. Vücutta saklanan bu zehir, avcılara karşı kullanılır. 
Diğer deniz salyangozları gibi G. atlanticus da hermafrodittir, yani erkek ve dişi üreme organlarını birlikte taşır. 



Bu garip canlılar biyolojik açıklaması şu şekilde olan bir türdür :

"Tür denizlerin pelajik bölgelerinde serbest olarak yaşar, Glaucus cinsine ait tek türdür fakat Glaucidae familyasının diğer bir türü olan Glaucilla marginata ile yakından akrabadır. Bu tür tipik olarak 6 cm boyuna kadar uzayabilir ve koyu mavi renklidir. Dünyanın bütün okyanuslarında ve ılıman tropikal sularda bulunur. Suyun üst kısmından dibe kadar yüzebilir. G. atlanticus diğer pelajik türleri avlar; Physalia physalisVelella velellaPorpita porpitaJanthina janthinaGlaucus sıkça türlerinin diğer bireyleriyle beslenip, yamyamlık davranışları gösterebilir. Karnındaki gaz keseleriyle G. atlanticus suyun üzerinde yüzeyel olarak durabilir. Bilim adamları G. atlanticusun hareketinin kendinden mi yoksa rüzgarla mı olduğunu tartışmaktadırlar. Diğer deniz salyangozları gibi Glaucus da hermafrodittir, yani erkek ve dişi çiftleşme organlarının her ikisini de taşır. Çiftleşme sonrası bütün salyangozlar yumurta şeritleri üretir."


Bu canlı Allah'ın yaratma sanatının sadece çok çok küçük bir örneğidir. Bu gibi sanatlardan ders çıkarmalı ve insanlığa nasıl yarar sağlar yönünden incelemeliyiz.





Deniz tavşanı ile ilgili bazı belgeseller;

https://www.youtube.com/watch?v=yWOuEqNsSv8

https://www.youtube.com/watch?v=kzBcpKQmlLk

https://www.youtube.com/watch?v=fUvwzxHSICw


Kaynaklar:

wikipedia

instagram

evrimagaci.org