Yıldırım Topları - İlginç Doğa Olayları #1

Şubat 16, 2020 0 Comments A+ a-

Son dönemde yeniden kayıtlara geçen yıldırım toplarını inceleyelim.


Araştırmacılar, yıldırım toplarının manyetik alanlardan dolayı şekillendiklerini, ancak bu iddianın desteklenmesi için çok az sayıda kanıt bulunduğunu belirttiler. Ancak yaptıkları çalışma söz konusu teoriye önemli bir katkıda bulundu. Üretilen yapay bölge, şimşek çakmasından sonra uzun süre boyunca kaybolmadan duran yıldırım küresini açığa çıkarttı. 
Dr. Mikko Mottonen, “Yapay elektromanyetik düğüm, başka bir deyişle kuantum topu şimşekleri üretebileceğimiz, iki adet karşılıklı devridaimde bulunan elektrik akımıyla ortam sağladık.” diyor. 
Bilim insanları söz konusu manyetik alanın bir benzerinin de gerçek yıldırım topları oluşurken katkıda bulunduklarını söylüyorlar. 


Wikipedia Açıklaması
Yıldırım topu tanımlanmamış bir atmosferik elektrik olgusudur. Bu terim bezelye büyüklüğünden birkaç metre çapa sahip kürelere kadar çeşitli aydınlatma gücü bilgilendirmesi ile ilgilidir. Genellikle gök gürültülü fırtınalar ile ilişkilendirilmesine rağmen bölünmüş ikinci şimşek çakmasından oldukça daha uzun sürer. Birçok ilkel raporlar yıldırım topunun sonunda patlayacağını hatta bazen sülfürün şöhretini geride bırakabilecek ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyler.[1][2]
1960 lara kadar birçok bilim insanı tüm Dünyadan gelen birçok rapora rağmen yıldırım topunun gerçek olmadığını sadece bir şehir efsanesi olduğunu savundu.[3] Laboratuvar deneyleri yıldırım topuna görüntü olarak çok yakın etkiler yaratmayı başardılar. Fakat bunun doğal olgu ile nasıl ilgili olduğu açık değildir. 
Bilim insanları yüzyıllar boyunca yıldırım topu ile ilgili birçok hipotez önerdi. Doğal yıldırım topunun bilimsel verileri seyrekliğinden ve tahmin edilemez olmasından dolayı çok az bulunur. Yıldırım topunun varlığının olasılığı rapor edilen görgü tanıklarına ve bir şekilde üretilen tutarsız bulgulara dayanır.  Tutarsızlıklardan ve güvenilir veri eksikliğinden dolayı yıldırım topunun gerçek doğası hala bilinmiyor.[4] Ortaya çıkan şeyin ilk oluşan ışık tayfı haziran 2014'te yayınlanan ve yüksek çözünürlükte video içeren yıldırım topu olayıdır.


Kaynaklar :
https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1r%C4%B1m_topu

https://www.webtekno.com/bilim-insanlari-ender-rastlanan-yildirim-topu-olayinin-gizemini-cozduler-h41958.html