Gramofon ve Plak İcatlar #1

Aralık 27, 2019 0 Comments A+ a-



Ses fiziksel olarak nasıl kaydedilir? Bu soru 1800'lerde çoğu bilim adamının kendine sorduğu soruydu. Bu yılların sonuna doğru bazı bilim adamları sesleri kayıt eden cihazlar geliştirdiklerini duyursa da kaydedilen sesleri çalacak bir cihazları bulunmuyordu.
 Edison, 1877 yılında sesleri hem kaydeden hem de çalabilen bir aygıt geliştirdi. Bu aygıta Latince "ses yazıcı" anlamına gelen fonograf (phono-graph) adı verildi. Edison bu çalışmaları sayesinde sesin özelliklerini tamamen anlamış ve sesin nasıl kaydedilip, çalınabileceğini bulmuştu.



Ses ile ilgili çalışmalar yapan Edison ve diğer bilim insanları sesin oluşturduğu titreşimleri fiziksel olarak kayıt edecek bazı fikirler geliştirdi. Temel mantık olarak ses, boru benzeri bir kanal yardımıyla esnek yüzeye iletilir. Esnek yüzey sesin etkisiyle titreşmeye başlar. Ses titreşimleri esnek yüzeyin diğer tarafında bulunan bir metal iğne yardımı ile iğnenin girintiler oluşturabileceği bir yüzeye aktarılır. Böylece her farklı ses titreşimi kendine özgü bir girinti oluşturur ve kayıt işlemi yapılır.


Kaydedilen seslerin çalınması ise kayıt işlemine çok benzer şekildedir. Esnek yüzeydeki iğne kayıt edilmiş yüzeyde hareket ettirilir. Girintiler iğnenin ve iğneye bağlı esnek yüzeyin ileriye geriye hareket etmesini yani titreşmesini sağlar. Bu titreşimler kayıt sırasındaki ses titreşimleri ile tamamen aynıdır. Bu yüzden girintilerin oluşturdukları titreşimler esnek yüzeyde daha önce kaydedilen seslere dönüşür.

Gramofon da bu şekilde icat edilmiş oldu…

Diğer bir yazımızda görüşmek üzere.