Kılıç Balığı ( Yelken Balığı) Garip Canlılar #2

Ocak 19, 2020 0 Comments A+ a-

Denizlerin en büyük mucizelerinden bir canlı : Kılıç Balığı
10 cm civarlarında doğup 10 metre ye kadar uzayıp 400 kilo ağırlığı geçebilen bir tür. 120 km hıza ulaşan hızlarıyla denizlerdeki en hızlı balıklardan biridir. Acaba bu canlı nasıl 10 cm den bu kadar büyüyebiliyor ?
Öncelikle bu balık türü yumurta ile çoğalıyor. Yumurta içerisinden çıktıklarında yaklaşık 10 cm civarlarında oluyorlar. Daha sonra hücreleri mitoz geçirerek büyümeye devam ediyorlar.
İşte tam olarak mucize burada başlıyor kısa bir zamanda 10 santimden 4 metrelere ulaşmasını sağlayan bu hücre bölünmeleri düzenli bir şekilde aksaklığa uğramadan bir makine gibi çalışıyor.
Bu balıktan bile Allah'ın yaratma sanatının mükemmelliğini görmek çok kolay değil mi ?

Bütün varlıklar kendilerinden çok Yaratıcılarını gösterirler. Kâinâtta her şeyi kuşatan “yaratma” fiili, her şeyi ve her yeri Hâlık’ın vücuduna, Yaratıcı’nın varlığına ve Allah’ın birliğine apaçık işâretlerle zapt etmiştir. Demek, kâinatın ve varlıkların en temel var oluş hikmetleri, şuur sahiplerine Yaratıcıyı göstermek, Allah’ın varlığını ve birliğini her düşünce ve akıl sahibine bildirmektir.

Türün Bilimsel Açıklaması :
Kılıç balığı (Xiphias gladius), Xiphiidae familyasından üst çenesi kılıç gibi uzamış yırtıcı bir balık türü.
Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahiplerdir. Bu ısıtıcı sistem balığın, gözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar. Kılıç balıkları bu sayede denizin 600 m dibinde, sıcaklığın 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler.
Görme olayı bir dizi kimyasal olaylar sonucunda gerçekleşir. Hava serinledikçe kimyasal reaksiyonlar daha uzun zaman alır. Bu nedenle soğukkanlılar sınıfına giren canlılar, eğer hızlı hareket eden nesneleri görmek istiyorlarsa kendilerini ısıtmak durumundadırlar. Bu nedenle, son derece soğuk derin deniz sularındaki kılıç balıklarının avlanamaması gerekir.
Oysa kılıç balıkları denizin 600 m dibinde, sıcaklığın 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. Saatte 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıç balığının gözlerinin sıcaklığını 20-25 derecede tutması gerekmektedir.
Saatte 120 km hızla yüzebilir ve okyanusların en hızlı balıklarından biridir.



Kaynaklar:
  1. http://www.fikih.info/allahin-kendi-sanatini-gormek-isteyisi-de-esmasindandir/
  2. https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/%C5%9E%C3%BBr%C3%A2-suresi/4301/29-ayet-tefsiri
  3. https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1l%C4%B1%C3%A7_bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1
  4. https://matematikproblemi.com/yaratma-kelimesi-bulunan-ayetler
  5. http://www.fao.org/fishery/species/2503/en