Entegre Devre (Çipler) İcatlar #2

Aralık 31, 2019 0 Comments A+ a-





Bu
Bu icat günümüz teknolojisi için çok önemli konumdadır. Üretilen teknolojik 
aletlerin yeniden boyutlandırılmasını sağlamıştır.

Bir entegre devre (IC) veya çip, bir çok transistörden oluşan, yabancı devre 
elemanlarının eklendiği bir yongadır. Çip (genellikle silikondan veya germanyumdan yapılmıştır), bilgisayarlar gibi hesaplama aygıtlarını çok küçük ve çok ucuz hale getirmiştir. Çipler, 1959’da Jack Kilby ve Robert Noyce tarafından bağımsız olarak icat edilmiştir.

JACK KİLBY
Jack St. Claiɾ Kilby (d. 8 Kasım 1923, Jeffeɾson City, Missouɾi - ö. 20 Haziɾan 2005, Dallas, Teksas) Nobel Fizik Ödülü sahibi Ameɾikalı elektɾik mühendisi, elektɾonik mühendisi, bilim adamı ve mucit.

2000 yılında, tümleşik devɾe buluşuyla Nobel Fizik Ödülü kazanan Texas Instɾuments mühendisi Kilby, aynı zamanda el hesap makinesi ve teɾmal yazıcının da mucidi olaɾak bilinmekteydi.

60 civarında ρatente sahiρ olan Kirby, birçok üniversite ile yakın temas içinde oldu. Illinois Üniversitesi, Wisconsin Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi bunlardan birkaçıdır. sozkimin.com Kilby 1983 yılında Texas Instruments'den emekli oldu, 81 yaşında uzun yıllar mücadele ettiği kansere yenik düştü.

Bilim adamının ölümünden sonra ailesi, Kilby'nin dünyanın teknoloji ve mühendislik alanında en zengin koleksiyonunu Güney Metodist Üniversitesi'de (Southern Methodist University) kurulu DeGolyer Kütüphanesine bağışladı.

Bu koleksiyonda ilk dijital saatler, ilk taşınabilir hesap makineleri, ilk transistörler, ilk mikroςipler, ilk cep telefonlarına ait dökümanlar ve örnekler bulunmaktadır.

Robert Noyce

Robert Noyce,Amerikalı ünlü mühendis. Intel şirketinin kurucu ortaklarından ve ünlü Silikon Vadisi'nin yaratacılarından biri.

Robert Noyce ile ilgili genel bilgiler:

Doğum Tarihi:12 Aralık 1927 (Burlington,Iowa)
Ölüm Tarihi:3 Haziran 1990 (Austin,Texas)
Çalıştığı Şirketler:Fairchild Semiconductor ve Intel'in kurucu ortaklığı
Kazandığı Ödüller:Faraday Madalyası(1979), Harold Pender Ödülü (1980), John Fritz Madalyası (1989)

'Silikon Vadisi Başkanı' lakaplı Noyce, 1957'de kurulan Fairchild Semiconductor ve 1968 yılında kurulan Intel firmalarının kuruluşunda önemli bir rol almıştır. Kişisel bilgisayarların gelişmesinde de katkıları olmuştur.