İki Dirhem Bir Çekirdek
Keçiboynuzunun Yunanca adı "keration", İngilizcede
"carob", Arapçada "kırrıt"tır. Keçiboynuzunun tohumu
yıllarca elmas ölçmek için kullanılmış. Elmaslar,keçiboynuzu tohumları ile
tartılıp satılırmış. Bu nedenle keçiboynuzu,kırat veya karat dediğimiz ölçü birimine
isim babalığı yapmış.
Prof. Dr. Aydın Akkaya açıklamasına göre;
Keçiboynuzu çekirdeği doğada ağırlığı değişemeyen bir tohumdur. Tohumlu
bitkilerden yalnız keçiboynuzu uzun süre suda bekletildikten sonra filiz
verebilir.Bu,hem çok kuruduğu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit
ağırlığını aldığı için hem de içine su alması ihtimalinin çok az ve çok uzun
süreye bağlı olduğu içindir.
Bu sebeple Araplar,Selçuklular, Osmanlılar dönemlerinde
ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. Dört tanesi bir dirhem eder. Dirhem 3 gr.
ağırlığa eş kabul edilir. Satıcı, iki dirhemlik bir şey satarken (sekiz
çekirdek) deyip,buda benim ikramım olsun derse, müşterinin saygın ve itibarlı
olduğunu gösterirmiş. Çok şık ve gösterişli giyinen kişilere ‘’iki dirhem
bir çekirdek‘’ denmesinin kökü buymuş.
Konuyla ilgili video :